Ekohoitola Red Roses Blogi

Miten luet INCI-listaa

Tiistai 29.8.2023 klo 15.18 - Seija


Mihin siis kannattaa kiinnittää huomiota

Valitessasi tuotteita sinun kannattaa kiinnittää huomiota tuotteen nestepohjaan sekä millaisia öljyjä, rasvoja, peseviä ja vaikuttavia ainesosia tuotteessa on käytetty.

Tuotteen nestepohja on ainesosaluettelossa eli inci-luettelossa ensimmäisenä. Jos siinä lukee Aqua, on tuotteessa nestepohjana vesi. Vesi on yleisimmmin käytetty nestepohja etenkin edullisimmissa tuoteissa. Nestepohjana voi olla myös kukkais- tai kasviuute, kuten Essen tuotteissa on mm. rooboista (Aspalathus Linearis (Rooibos) Leaf Extract)  tai aloe veraa (Aspalathus Linearis (Rooibos) Leaf Extract).

Millaisia öljyjä ja rasvoja tuotteessa on käytetty? Onko ne luomua ja/tai aitoja kokonaisia kasviöljyjä vai onko ne edullisempia prosessoituja eli esteröityjä kasviöljyä kuten caprylic/capric triglyseride, Coco-caprylate, Octyldodecanol, Clyceryl stearate, Cetyl palmitate, Dicaprylyl ether, Cocoglycerides ja Isoamyl laurate. Näitä prosessoituja raaka-aineita saadaan valmistettua helpommin ja niillä saadaan usein toivottu “silikonimainen” tuntuma tuotteeseen. Mutta prosessoinnilla voidaan kuitenkin menettää ihonhoidollisia ominaisuuksia, sillä keinotekoinen öljy ei ole yhtä hoitava kuin aito öljy. Puhtaat kasviöljyt on helppo tunnistaa INCI-listasta niiden latinankielisistä nimistä ja usein niiden nimen perässä on myös niiden englanninkielinen nimi esimerkiksi Simmondsia Chinensis (Jojoba) Seed Oil, Sclerocarya Birrea (Marula) Seed Oil. 

Millaisia peseviä ainesosia puhdistutuotteissa on? Sisältääkö käyttämäsi puhdistustuotteet voimakkaasti peseviä ja vaahtoavia pesutensidejä kuten natriumlauryylieetterisulfaattia (Sodium laureth sulfate) tai natriulauryylisulfaattia (Sodium lauryl sulfate) näistä lisää myöhemmin vai hellävaraisempia sokeritensidejä, joita valmistetaan mm. sokerista kuten Coco-glucoside, Decyl glucoside tai Sodium coco-glucoside tartrate.

tuotteen koostumukseen ja hoitavuuteen vaikuttaa tietenkin myös se millaisia vaikuttavia ainesosia tuotteessa on, kuten A-vitamiini, C-vitamiini, hyaluronihappo sekä millaisia emulgaattoreita, paksuntajia, säilöntäaineita, hajusteita ja muita mahdollisia täyteaineita on käytetty. Mutta näitä kaikkia on niin paljon, että käyn seuraavaksi läpi niitä, mitä tuotteissa sinun kannattaa välttää ja mistä mahdollisesti saat lisätietoa raaka-aineista.

Mitä välttää tuotteissa

Meidän mikrobiomimme kannalta olisi hyvä välttää tuotteita jotka sisältävät kemiallisia UV-filttereitä, formaldehydiä vapauttavia säilöntäaineita, PEG yhdisteitä, ftalaatteja, synteettisiä hajusteita, mineraaliöljyjä, akrylaatteja, SLES (sodiumlauryylieetterisulfaatti), joka on pinta-aktiivinen pesevä ainesosa. Nämä vältettävät ainesosat ovat yleisesti luonnonkosmetiikassa kiellettyjä ainesosia, mutta eri luonnonkosmetiikan sertifikaatit omaavat omat vaatimuksensa, joista toiset ovat tiukempia kuin toiset. 

Kemialliset UV-filtterit

Kemialliset UV-filtterit löytyy inci-luettelosta nimillä: Butyl Methoxydibenzoylmethane, Octocrylene, Bis-Ethylhexyloxyphenol, Methoxyphenyl Triazine, Ethylhexyl Triazone, Ethylhexyl methoxycinnamate, Methylene-bis-Benzotriazolyl, Tetramethylbutylphenol, Diethylamino Hydroxybenzoyl Hexyl Benzoate, PhenylbenzimidazoleSulfonic Acid, Homosalate ja Benzophenone-3. 

Kemialliset aurinkosuojakertoimet imeytyvät ihoon ja toiminta perustuu niiden reaktioon iholla ja ihon kanssa muuttaen UV-säteilyn mm. lämpöaalloksi ja näkyväksi valoksi, joka estää ihon palamisen. Kemialliset aurinkosuojat voivat ärsyttää ihoa ja ne voivat ristiin reagoida muiden aineiden kuten lääkkeiden kanssa. Kemiallisten aurinkosuojat ovat mahdollisesti myös hormonitoimintaa häiritseviä ja niitä on vaikea poistaa juomavedestä. Monet maat ovatkin kieltäneet kemiallisten aurinkosuojien käytön, koska niiden on todettu olevan todellinen uhka koralliriutoille sekä ne ovat haitallisia vesieliöille ja koko ekosysteemille.

Formaldehydi ja sen vapauttajat

Käytetään kosmetiikassa säilöntäaineena kuten shampoissa, suihkugeeleissä, ripsiväreissä, kynsilakoissa, deodoranteissa, ripsiliimoissa, voiteissa ja terveyssiteissä. Ärsyttää ihoa ja aheuttaa allergiaa sekä voi suurina määrinä aiheuttaa jopa syöpää. Yleisemmin käytetään formaldehydin vapauttajia kuten imidatsolidinyyliurea, DMDM-hydantoiini, diatsolidinyyliurea, 3-dioli (bromopoli), kvaternium-15, polyoksimetyleeniurea, natriumhydroksimetyyliglysinaatti, 2-bromi-3-nitropropaani-1 ja glyoksal.

Parabeenit 

Parabeeneja käytetään säilöntäaineena shampoissa, hoitoaineissa ja kosteusvoiteissa, koska ne tehokkaasti estävät bakteerien ja homeiden kasvua. Yleisimmin käytettyjä parabeeneja ovat etyyliparabeeni, metyyliparabeeni, probyyliparabeeni sekä butyyliparabeeni. Parabeenit ovat haitallisia luonnolle ja ihmisille. Ne jäljittelevät elimistön estrogeenien toimintaa ja ovat  hormonitoimintaa häiritseviä, joita ei edes kaupunkien vedenpuhdistamot voi puhdistaa jätevesistä. Parabeenit ovat myös herkistäviä ja ihoa ärsyttäviä aineita ja monet valmistajat ovat alkaneet korvata parabeenit muilla kemikaaleilla. 

Alumiini

Alumiini on myrkyllinen aine erityisesti, jos se pääsee sisälle ihmisen elimistöön. Monet tavalliset antiperspirantit sisältävät alumiinikloorihydraattia, jonka teho perustuu hikirauhasten tukkimiseen. Hikirauhasten normaalin toiminnan estäminen voi vaikuttaa haitallisesti kuona-aineiden poistumiseen ja lämmönsäätelyjärjestelmään. Alumiinin on epäilty olevan yhteys rintasyöpään ja alzheimerin tautiin. INCI-nimellä Aluminum Chlorohydrate, aluminium zirconium, aluminum chloride. Nämä alumiiniyhdisteet ova kiellettyjä sertifioidussa luonnonkosmetiikassa.

Myös luonnonkosmetiikan deodorantit voivat sisältää alumiiniyhdisteitä kuten ammonium alumia tai potassium alumia, jotka eivät kuitenkaan ole yhtä voimakkaita kuin alumiinikloorihydraatti ja ne eivät tuki hikirauhasia..

Silikonit

Tavallisessa kosmetiikassa ja hiustenhoitotuotteissa silikonit ovat hyvin käytettyjä niiden monikäyttöisyyden takia. Silikoneja voidaan valmistaa tarkasti kuhunkin tarpeeseen sopivaksi.Ne ovat hyvin kestäviä ja säilyviä raaka-aineita. Silikoneilla parannetaan tuotteen ihotuntumaa, tuomaan kiiltoa hiuksiin ja poistamaan sähköisyyttä. Silikonit tunnistaa inci-luettelosta siloxy, silanol, silyl, silane, methicon tai ne ovat -cone, -xane tai -conol loppuisia sanoja. Silikonit saavat silkkisen tuntuman voiteisiin ja silottavat ihoa hyvin, jolloin ihon pinta tuntuu miellyttävältä. Silikoniöljyt eivät kuitenkaan imeydy ihoon vaan jäävät ihon pinnalle. Silikonit ovat kuitenkin ihon mikrobeille vieraita steriilejä aineita ja voivat häiritä ihon normaalia mikrobitasapainoa. Silikonit ovat luonnossa hajoamattomia ja niiden kertymistä eliöihin ei tunneta tarkasti.

Mineraaliöljyt

Mineraaliöljyt (paraffinum, vaselin, petroleum, paraffin, cera microcristallina, ozokerite, ceresin) ovat maaöljystä jalostettuja öljyteollisuuden sivutuotteena saatuja halpoja ja helposti saatavia raaka-aineita. Parafiineja käytetään kosmetiikassa niiden helppokäyttöisyyden ja edullisuuden takia. Ne eivät pilaannu, ovat hajuttomia ja eivät allergisoi. Mineraaliöljyt tekevät ihosta sileän tuntuisen tasoittaen epätasaisuuksia. Ihmisen keho ei voi kuitenkaan käyttää niitä hyödykseen. Ne imeytyvät huonosti ja tukkivat ihohuokosia ja estävät ihoa puhdistamasta elimistöä. Mirenaaliöljyt ovat huonosti biohajoavia ja ne voivat kertyä elimistöön ja olla karsinogeenisiä. Ne voivat sisältää jäämiä raakaöljyn sisältämistä PAH aineista, jotka ovat myrkyllisiä yhdisteitä.

Mikromuovit

Kosmetiikassa käytettäviä mikromuoveja on mm. Nylon-12, polyamide-12, polyethylene (terephthalate), Acrylates copolymer, Allyl stearate/vinyl acetate copolymers, Ethylene/acrylate copolymer, Trimethylsiloxysilicate. Muovia lisätään kosmetiikkaan mm. sidosaineeksi, paakkuuntumisen estämiseksi, massan lisäämiseksi ja tuotteen ihotuntuman parantamiseksi. Muovi kuitenkin kulkeutuu kosmetiikasta vesistöihin pesuveden mukana ja sitä ei saada puhdistettua jätevesien puhdistamoissa. Muovi on melkein ikuista, sen häviäminen luonnosta voi kestää satoja vuosia.

Flataatit

Ftalaatteja käytetään muovissa pehmentimenä, mutta niitä käytetään myös kosmetiikassa mm. kosteusvoiteissa läpäisemään ja pehmentämään ihoa, kynsilakoissa estämään lakan lohkeilua, hajuvesissä pidentämään tuoksun kestoa. Ne voidaan merkitä inci-listoissa hajusteeksi (parfum). Ftalaatit ovat rasvaliukoisia, minkä vuoksi ne voivat läpäistä ihon ja voivat olla syöpää aiheuttavia ja hormonitoimintaa häiritseviä.

PEG yhdisteet

Eli Polyetyleeniglykoli on synteettinen kemikaali, joka on johdettu raakaöljystä ja jota löytyy monista kosmetiikan tuotteista. Inci-luettelosta yhdisteet löytyy lähes aina PEG kirjainlyhenteellä. Yhdisteet ova myrkyttömiä ja sitä käytetään apuaineina elintarvikkeissa ja rokotuksissa. Raaka-aineen ongelmat liittyykin raaka-aineen laatuun. Heikkolaatuinen tuote voi olla hyvinkin epäpuhdasta ja sisältää mm. myrkyllistä etyleenioksidia. Etyleenioksidi on mahdollisesti syöpää aiheuttava. PEG yhdisteet ovat myös mahdollisia allergiaa aiheuttavia.

Synteettiset hajusteet

Kosmetiikan yksi herkistävimpiä raaka-aineita ovat hajusteet. Ongelmalliseksi hajusteet tekee se, että inci--luettelon Parfum ei kerro mitään mitä kemikaaleja se sisältää. Synteettiset hajusteet voivat sisältää kymmeniä eri kemikaaleja, jotka ovat “liikesalaisuuksia” ja niitä ei tarvitse mainita inci-luettelossa. Synteettisiin tuoksuihin lisätään esimerkiksi flataatteja kiinnittäjäksi, jotta tuote pysyisi iholla pidempään. Synteettisten hajusteiden tarkoitus on ainoastaan tuoksu ja peittää muiden raaka-aineiden hajua.

Hajusteiden aiheuttamat yliherkkyydet ja allergiat ovat lisääntyneet viime aikoina paljon. Tuoksujen ainesosat ovat pienimolekyylisiä haihtuvia yhdisteitä, jotka imeytyvät hengitysteiden ja ihon kautta verenkiertoon sekä rasvaliukoisina sitoutuvat myös kehon rasvoihin. Hajuaistimukset ohjaavat meidän limbisen hermoston kautta meidän mieltä ja kehoa myös tiedostamatta, joten ei ole ihan samantekevää millaisille tuoksuille altistumme.

Kasveista saadut eteeriset öljyt ovat hyvin monimutkaisia aromaattisia yhdisteitä, joita on täysin mahdotonta synteettisesti jäljitellä. Synteettisestä tuoksusta puuttuvat aromaterapeuttiset vaikutukset, koska aivomme ei tunnista tuoksua täysin samaksi kuin aidon kasvista saadun eteerisen öljyn. Tämä voi selittää myös sen, miksi osa tuoksuallergikot voivat käyttää eteerisiä öljyä ja saavat oireita synteettisistä tuoksuseoksista.

Kannattaakin valita tuotteita, joissa tuoksu tulee eteerisistä öljyistä, joilla on myös ihoa hoitavia vaikutuksia. Toki täytyy muistaa, että eteeriset öljytkin voivat olla allergisoivia.

Pesevät ainesosat

Sodium laureth sulfate ja Sodium lauryl sulfate ovat tavallisessa kosmetiikan shampoissa ja puhdistusaineissa yleisesti käytettyjä peseviä ja vaahtoavia pinta-aktiivisia aineita.Sodium lauryl sulfate on rajoituksin sallittu luonnonkosmetiikan COSMOS-standardissa.

Nämä sodiumlauryylieetterisulfaatit eli SLES ovat ihoa ärsyttäviä ja herkistäviä sekä aineiden kerrostuessa ihoon ne voivat vaurioittaa ihon mikrobiomia. Ihoa ärsyttävästä ongelmasta huolimatta nämä on laajasti käytetty ja sille ei ole asetettu lainsäädännössä mitään rajoituksia. Erityisesti erilaisista iho-ongelmista kärsivien kannattaakin välttää tuotteita, joissa on käytetty SLS:ä. Varsinkin kasvojen puhdistusaineissa SLS kuivattaa ja horjuttaa ihon omaa suojaa altistaen ihon kuivumiselle, epäpuhtauksille ja muille iho-ongelmille.

Apua, en jaksa opetella lukemaan inciä

On täysin luonnollista, ettei kaikkea näitä pysty opettelemaan ulkoa eikä tarvitsekaan. Inci-nimistä kannattaa opetella niiden ainesosien nimet joille on on allerginen. On myös olemassa eri tapoja joilla voi tarkistaa sisältääkö tuote sellaisia ainesosia, joita haluaa välttää kuten

  • puhelimeen ladattavat sovellukset esimerkiksi CosmEthics, jonka avulla voi tunnistaa ja analysoida kosmetiikan sisältämiä raaka-aineita  ja sivustoja joista voi tarkistaa inci-nimiä esimerkiksi 

  • https://incihaku.fi/ perustuu EU:n kosmetiikkadirektiivin ja komission asetusten mukaiseen CosIng-tietokantaan, josta voi hakea raaka-aineiden funktioista ja rajoituksista 

  • https://cosmileeurope.eu/fi/inci/ on tietokanta, jossa on tietoja kosmetiikan ainesosien ominaisuuksista, käyttötarkoituksista, alkuperästä (ovatko ne synteettisesti valmistettuja vai luonnosta peräisin) sekä siitä, minkä tyyppisissä tuotteissa niitä käytetään.

  • lisäksi voit myös tarkistaa tästä Helenaturin INCI-listasta kuuluuko tarkistamasi ainesosa kosmetiikan pahiksiin vai ei INCI lista - Helenatur

Ja helpoin tapa välttää kaikkia niitä ainesosia, joita edellisessä kappaleessa luettelin ja Helenaturin INCI-listan pahiksiin kuuluu, on hankkia sertifioitua luonnonkosmetiikkaa.

Sertifioitu luonnonkosmetiikka

Sertifioidussa luonnonkosmetiikassa on eri sertifiointitahot määritelleet, mitä raaka-aineita tuotteet saa ja ei saa sisältää sekä miten raaka-aineita voi käsitellä. Sertifikaatit ottavat myös kantaa tuotteiden valmistusmenetelmiin, tuotantolaitoksiin, valmistuksen ekologisuuteen ja pakkauseten kierrätettävyyteen. 

Sertifiointijärjestelmiä on useita, joissa on omat erilaiset kriteerit millaisia raaka-aineita ja valmistusmenetelmiä voi käyttää. Sertifioinnissa tuotteen valmistajasta riippumaton luonnonkosmetiikan sertifiointiin erikoistunut organisaatio tarkastaa täyttääkö tuote haettavan sertifikaatin kriteerit.

Sertifikaateissa on kuitenkin joitakin pääperiaatteita, jotka ovat yhteisiä kaikille. Näitä on:

  • Raaka-aineiden tulee olla peräisin luonnosta ja niiden alkuperä tulee pystyä jäljittämään sekä suositaan luomulaatuisia kasveja. Geenimuunneltuja raaka-aineita ei sallita. Mitä välttää tuotteissa -kappaleessa lueteltu mitä muita ainesosia luonnonkosmetiikka ei saa sisältää.

  • Valmistuksessa raaka-aineiden tulee säilyttää luonnolliset ominaisuuden mahdollisimman hyvin ja valmiiden tuotteiden tulee mahdollisimman hyvin ja nopeasti biohajoavia.

  • Lisäksi luonnonkosmetiikassa on kiellettyjä eläinrasvat ja -proteiinit sekä kaikki muutkin eläinperäiset raaka-aineet, joiden vuoksi eläimelle on aiheutettu kärsimystä tai se on jouduttu tappamaan. Mehiläisvaha ja lanoliini (villarasva) ovat kuitenkin sallittuja.

  • Eettisyys ja ympäristöystävällisyys tulee ottaa kaikissa luonnonkosmetiikan valmistusvaiheissa huomioon mm. uhanalaisia kasveja ei tule käyttää raaka-aineena sekä eläinten ja ympäristön hyvinvoinnista tulee huolehtia kaikissa tuotannon vaiheissa. 

Parhaiten aidon luonnonkosmetiikan tuntee näistä sertifikaateista pakkauksen kyljessä: 

Luonnonkosmetiikan sertifikaatit

Näistä kansainvälisesti suurin ja yksi luotettavimmista sertifiointiorganisaatio on Ecosert, jota myös Esse käyttää. Ecosert tarkastaa ja valvoo tuotteiden raaka-aineet ja tuotantoprosessin turvallisuuden sekä pakkauksen varmistaen, että käytetyt materiaalit ovat turvallisia, kierrätettäviä ja että ne eivät huuhtoudu tuotteisiin ajan myötä. Lisää sertifikaateista voi lukea Sertifiointitahot – Pro luonnonkosmetiikka ry ja Luonnonkosmetiikan sertifikaatit ja sertifiointi | Luonno

On myös olemassa paljon pieniä luonnonkosmetiikan valmistajia, jotka täyttävät luonnonkosmetiikan kriteerit, mutta eivät voi hankkia kalliita sertifikaatteja. Mutta näiden kanssa on hyvä tuntea inci-nimiä tai kääntyä osaavan asiantuntijan puoleen, sillä monet valmistajat harjoittavat myös ns. viherpesua eli mainostavat luonnollisilla ainesosilla ja kuitenkin tuote voi sisältää myös näitä haitallisia ainesosia. 

Jos aihe sinua kiinnosta enempi, lisää luettavaa löytyy myöskin tässä lähteinä käytetyistä blogeista ja kirjoista.




Lähteet:
Noora Shingler (2012): Marjoja & Maskaraa. Kuinka hylkäsin turhat ruoka- ja kosmetiikkakemikaalit. Finnprinters, Helsinki.
Maria Varon  (2020): Elävä iho - Luonnon kosmetiikkaa. Readme.fi, Helsinki.
Rita Stiens (2008) (käänt. Veera Kaski): Totuus kosmetiikasta - Parasta iholle, hiuksiin, meikkiin. Tammi, Helsinki.
Kosmetiikan pahikset
INCI-lista-mitä-kosmetiikka-sisältää - Nature by Amppu
Mitä on luonnonkosmetiikka? | Luonno
Mitä on luonnonkosmetiikka? | Jolie
Luonnonkosmetiikan ABC – mitä kannattaa huomioida tuotteita valitessa— Aitokauppa
Luonnonkosmetiikan sertifikaatit ja sertifioitu luonnonkosmetiikka - Helenatur
Kosmetiikan likainen tusina; Parabeenien haitallisuus - Helenatur
Ftalaatit - THL

Avainsanat: luonnonkosmetiikka, luonnonkosmetiikan sertifioinnit, ainesosaluettelo, kosmetiikan raaka-aineet, inci-lista, inci, info